Przepis na wątróbkę

Dieta
przepisnawatrobke

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo uzależnione jest od wielu czynników, i wynosi pomiędzy 1, a 1,5 mg. W związku z faktem, że przeciętny poziom wchłaniania żelaza z pożywienia waha się w zakresie od 5 do 20%, dziennie należy spożyć większą ilość tego pierwiastka, czyli ok. 10-20 mg.

Zdecydowanie najlepiej organizm przyswaja żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pierwiastek ten, związany z miozyną oraz hemoglobiną zawartą w mięsie stanowi postać najbliższą tej w jakiej występuje u człowieka, i dlatego jest najlepiej tolerowany. Paradoksalnie, zachwalane od pokoleń zielone warzywa ze względu na bogactwo wartości odżywczych nie chcą podzielić się swoją zawartością żelaza z człowiekiem. Żelazo trójwartościowe występujące w produktach pochodzenia roślinnego trudniej wchłania się z przewodu pokarmowego.

Prawdziwym zastrzykiem żelaza dla naszego organizmu jest jego spożycie w potrawach przygotowanych z tzw. czerwonego mięsa, a w szczególności z podrobów. Wątroba drobiowa posiada około 9,5-10 mg żelaza hemowego w 100 g produktu, co stawia ją na podium pod względem zaspokojenia zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek.

Przygotowanie dań z wątróbki- szczególnie drobiowej nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, co więcej stanowić może przepis na szybki i smaczny obiad. Przy wyborze produktu należy zwrócić szczególną uwagę na jego świeżość. Podroby psują się znacznie szybciej niż mięso, dlatego wybierać powinno się wątrobę o jednolitym kolorze, bez przebarwień i o błyszczącej powierzchni. Wątróbkę trzeba dokładnie oczyścić i umyć, aby nie pozostały na niej żadne ślady gorzkiej żółci. Do przygotowania potrawy potrzebna będzie cebula, którą trzeba obrać i pokroić w pióra, a następnie podsmażyć do zarumienienia. Dla złamania charakterystycznego smaku podrobów przysmażyć można cebulę z kawałkami kwaśnego jabłka. Na rozgrzanym oleju smażyć wątróbkę około 5 minut z każdej strony, dodając w trakcie przygotowaną wcześniej cebulę z jabłkiem. Doprawiać solą pod koniec smażenia. Zbyt długie smażenie i wcześniejsze doprawianie solą powodują twardnienie mięsa, dlatego warto sprawdzić stan wysmażenia przekrawając jeden z kawałków. Potrawa podawana na talerzu w towarzystwie surówek bogatych w witaminę C uczyni zawarte w niej żelazo jeszcze bardziej przyswajalnym. Pozostaje tylko życzyć: smacznego!

Powrót 08.03.2017 20:22