Pełne żelaza: pistacje

Dieta
4

Zdrowa i pyszna przekąska dla każdego. Znajduje się w nich mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sprawdź, co dokładnie kryją w sobie pistacje.

Nazywane są zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia. Pochodzą z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej. Swoim smakiem cieszą od co najmniej 9000 tys. lat.

Drzewo pistacjowe należy do jednych z najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Jest niezbyt wysokie i ma gęstą koronę. Rekordzista ma jednak 10 m wysokości i znajduje się w Alamogordo, w Nowym Meksyku.

Są najcenniejszym wśród orzechów źródłem krwiotwórczego żelaza (6,7 mg/100 g). Pierwiastek ten pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, dzięki czemu chro­ni or­ga­nizm przed in­fek­cja­mi. Przyczynia się również do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia.

Poza żelazem pistacje zawierają potas, który wpływa na właściwe ciśnienie krwi. Odpowiada również za prawidłową pracę mięśni i reguluje gospodarkę wodną organizmu.

Oprócz tego w pistacjach znajduje się fosfor, wapń, a także białko i błonnik. Są one też cennym źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok, skórę i układ immunologiczny.

Zawarte w nich witaminy z grupy B poprawią natomiast Twoją pamięć, koncentrację i funkcjonowanie mózgu. Pistacje są także źródłem kwasu foliowego. Jedz je jednak w umiarkowanych ilościach, gdyż są kaloryczne (589 kcal/100 g).

Orzechy te możesz spożywać nie tylko bezpośrednio z łupinki. Z pistacji przyrządzane są smaczne słodkości, np. lody, budynie, a także nadzienia do cukierków i ciast.

Mieszkańcy Indii wierzą, że pistacje należą do „gorących potraw” i sięgają po nie najczęściej podczas zimowych miesięcy. W Chinach natomiast pistacje wręczane są jako prezent z okazji chińskiego Nowego Roku. Symbolizują bowiem zdrowie, szczęście i powodzenie.

Rosyjska legenda głosi, że jeśli ukryjesz w bezpiecznym miejscu dwie pistacje zapakowane w jedwabny materiał, przyniesie to harmonię i miłość twojej rodzinie. Inna legenda mówi, że kiedy usłyszysz dźwięk otwierania pistacji, czeka cię sukces.

A Ty jak najchętniej jesz „zielone migdały”?

(AR)

Powrót 09.09.2015 13:22