Pamiętajcie o folianach

Dieta
Untitled-1

Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego. Pierwiastek ten ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Udowodniono, że kwas foliowy podawany kobietom przed poczęciem i w pierwszych 12-tu tygodniach stanu błogosławionego powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.

Kwas foliowy i jego pochodne wchodzą w skład grupy związków zwanej folianami. Należą one do witamin z grupy B, nazywa się je także witaminą B9. Kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Niedobór folianów może prowadzić m.in. do anemii, chorób układu krążenia, osteoporozy, nowotworów, a także wad wrodzonych, o których piszemy poniżej.

Dlatego musimy o nich pamiętać, komponując naszą dietę. Najwięcej kwasu foliowego znajduje się w surowych zielonych warzywach, np. brukselce, szpinaku, bobie, szparagach, sałacie i brokułach. Znajdziemy go także w pełnych ziarnach zbóż, grochu i fasoli, kurzej wątróbce, jajkach oraz owocach cytrusowych.

Trzeba pamiętać, że kwas foliowy jest słabo wchłaniany. Szacuje się, że organizm człowieka przyswaja połowę folianów pochodzących z żywności. W związku z tym nawet optymalna dieta nie zapewni nam wystarczającego spożycia dziennego tego pierwiastka, zwłaszcza w okresach zwiększonego zapotrzebowania. Warto zaznaczyć, że syntetyczny kwas foliowy zawarty w farmaceutykach wchłania się prawie w 100 proc.

Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje także w okresie karmienia piersią. Wyrównanie niedoboru kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i stosowanie odpowiedniej suplementacji w pierwszych tygodniach ciąży jest skutecznym sposobem zapobiegania wadom cewy nerwowej, czyli wrodzonym wadom rozwojowym ośrodkowego układu nerwowego. Należą do nich bezmózgowie oraz przepukliny mózgu i rdzenia. Naukowcy udowodnili, że stosowania kwasu foliowego w okresie bliskim poczęcia i w pierwszych 12-tu tygodniach ciąży, powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wad cewy nerwowej (od 50–70 proc.). Wady te powstają w pierwszych 4 tygodniach rozwoju zarodka, stąd zalecenie by każda kobieta planująca ciążę rozpoczęła suplementację kwasu foliowego na co najmniej miesiąc przed planowanym poczęciem i kontynuowała ją do końca drugiego trymestru ciąży. Przed poczęciem zaleca się przyjmowanie 400 µg kwasu foliowego na dobę (tyle kwasu foliowego znajdziemy np. w preparacie Szelazo+SR). W okresie ciąży dawkę ustala lekarz. Nie zapominajmy także o partnerach. Specjaliści rekomendują przyjmowanie kwasu foliowego również mężczyznom, którzy chcą zostać ojcami.

Wpis na podstawie:

Strona internetowa Medycyny Praktycznej: http://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/show.html?id=63113

Instytut Żywności i Żywienia „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja” 2012

MSK

SZELAZO-TABELA-zawartosc-folianow-v2

Powrót 25.08.2014 12:11