Nieco egzotyki

Dieta
egoztyka

Kolorowe i wręcz fantazyjne pod względem kształtów i barw owoce egzotyczne kojarzone z podróżami w najdalsze zakątki świata stanowią często bogate, choć nieznane źródło składników odżywczych, w tym…. żelaza.
Suplementy diety zawierające żelazo np. Szelazo + SR wypadają korzystniej pod względem zawartości pierwiastka niż owoce egzotyczne, jednak te ostatnie gwarantują nam niezapomniane wrażenia smakowe i estetyczne, wzbogacając dietę szczególnie u osób bez poważniejszych niedoborów tego minerału.

Warto również podkreślić, że większość owoców zawiera znaczne ilości witaminy C – składnika, który ułatwia wchłanianie żelaza w przewodu pokarmowego. Jest to kolejny argument na to, aby owoce egzotyczne towarzyszyły nam w codziennej diecie np. jako dodatek do potraw, a zwłaszcza… deserów, szczególnie, że ich cena i dostępność jest dla nas coraz bardziej przystępna.

Od pewnego czasu na naszych bazarach i w marketach znajdujemy coraz szerszy asortyment owoców importowanych z najdalszych zakątków globu. Znane stały się uprawiane w gorącym i suchym klimacie bliskiego wschodu owoce granatowca właściwego. Mimo, że owoce granatu znane ludzkości od kilku tysięcy lat, w naszej kuchni smak i wartości odżywcze tego owocu zyskują popularność od niedawna. Sok oraz miąższ owoców granatowca używany jest jako dodatek do potraw i deserów. Dojrzałe granaty zawierają od 5 do 20% cukru- głównie glukozy, kwasy organiczne, żelazo, wapń i witaminę C. Ze względu na budowę owocu, zawierającego pod łupiną ziarna z soczystą otoczką, tą samą nazwą określa się rodzaj broni wyrzucającej przy wybuchu z wnętrza proch i drobne odłamki.

Na naszym rynku dostępne są także owoce męczennicy jadalnej zwanej również marakują. Właściwości tych owoców doceniały dawne plemiona zamieszkujące Amerykę Południową. Wysoka zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, a właściwości zawarte w skórce owocu wpływają łagodząco na objawy astmy. Owoce Marakui oprócz orzeźwiających walorów smakowych, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C, a miąższ zawiera 1,6 mg żelaza w 100 g owocu.

Nieco mniej żelaza, bo 0,9 mg w 100 g owocu zawiera kumkwat, godny uwagi ze względu na ciekawą postać. Kumkwat to rodzaj małego drzewka wywodzącego się z Chin, o owocach przypominających miniaturowe pomarańcze. Te małe owoce spożywać można razem ze skórką i charakteryzują się cytrusowym kwaskowatym smakiem. Kumkwat może stanowić atrakcyjny dodatek do dań mięsnych, sałatek i deserów.
Wśród ciekawych importowanych owoców znajdziemy także charakterystyczne karbowane zielonkawo- żółte karambole, w przekroju przypominające gwiazdę. Naturalnym siedliskiem drzew oskomianu właściwego rodzących te owoce jest Malezja i Indonezja. Wnętrze niepokojącej z nazwy: karamboli kryje w sobie 0,1 mg żelaza i aż 34, 4 mg witaminy C w 100g produktu. Owoc oskomianu warty jest uwagi ze względu na ciekawy kształt i lekki orzeźwiający smak, jako składnik sałatek i deserów.

W związku z szeroką ofertą importowanych owoców, jakie dostępne są na rynku, warto sięgać po wartości odżywcze zawarte w produktach dotąd nieznanych, sprowadzonych z odległych zakątków świata.

Powrót 23.03.2017 11:54