Najprostsza surówka na świecie

Dieta
Cykoria

Cykoria sałatowa należy do warzyw liściastych zawierających witaminy A, B, E oraz K, a także potas, magnez, żelazo i cynk. Warzywo to ze względu na uprawę w ciemności i niskie wymogi temperaturowe stanowi świeżą porcję wartości odżywczych również w okresie zimowym. Niezwykły sposób hodowli tej chowanej przed światłem rośliny o bladych liściach, przyczynił się do powstania określenia: „mieć cykora” oznaczającego pobladłego ze strachu człowieka.

Dostępne w sklepach białe główki cykorii hodowane są z korzeni zebranych w poprzednim sezonie i zasadzonych celowo w warunkach ograniczonego dostępu światła. Roślina wytwarza wówczas białe szpiczasto zakończone główki, które zbiera się jako produkt gotowy do spożycia. W Polsce cykorię uprawia się stosunkowo rzadko, ale importowane warzywo jest dostępne w wielu sklepach i zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Na sklepowych półkach w okresie od późnej jesieni do wiosny spotkać można zafoliowane białe główki cykorii na plastikowych tackach. Dokonując wyboru, zwróćmy uwagę na rozmiar i kolor. Najsmaczniejsze okazy- to te o białej lub kremowej barwie, bowiem w zabarwionej części liści oraz we wnętrzu stożka u większych okazów, gdzie znajduje się tzw. głąb występuje charakterystyczna gorycz. Aby pozbyć się nadmiaru goryczy można przed przygotowaniem cykorie wymoczyć w solonej wodzie, bądź ewentualnie krótko podgotować w mleku, przy czym należy pamiętać, iż obróbka termiczna i długie moczenie pozbawi produkt wielu wartości odżywczych.
Niewiele jest przepisów wymagających tak minimalnych nakładów czasu i środków dla przygotowania surówki, jak przyrządzenie cykorii.
Umyte lub wymoczone w zależności od preferencji stopnia goryczy warzywo należy przekroić na połowę w celu wycięcia głąbu z wnętrza. Następnie cykorie skroić w drobne pióra, wrzucić do salaterki i przyprawić sosem winegret, lub własną kompozycją soli, pieprzu, soku z cytryny i oliwy.

Tak przygotowana surówka mimo pozornie ubogiego składu charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi, łącząc w sobie delikatność sałaty oraz strukturę zbliżoną do kapusty pekińskiej z nutą naturalnej goryczy, zakwaszoną sosem winegret lub cytryną z oliwą i przyprawami.

Charakterystyczna lekka gorycz cykorii wywołana jest występowaniem laktucyny i laktukopiryny, gorzkich soków roślinnych obecnych również w kolorowych odmianach sałaty charakteryzujących się gorzko- pikantnym smakiem i w przerośniętych jej główkach. Soki te mają pożądane właściwości, wspierają bowiem pracę wątroby, stymulują wydzielanie żółci rozkładającej tłuszcze, poprawiając tym samym trawienie. W cykorii odkryto także występowanie inuliny, cukru złożonego obniżającego poziom glukozy i cholesterolu we krwi, będącego zarazem doskonałą pożywką dla pożytecznej flory bakteryjnej wspomagającej trawienie i odporność organizmu.

Przy tak korzystnym wpływie cykorii na zdrowie człowieka chyba nie trzeba dłużej zachęcać do jej zastosowania w kuchni, a tych, którzy jeszcze jej nie spróbowali do degustacji tego niepowtarzalnego smaku.

Powrót 15.05.2017 14:14