Na jakie niedobory są najczęściej narażone kobiety w ciąży?

Porady
dietawciazyszelazo

Ciąża jest to czas wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i minerały, gdyż są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania zarówno organizmu matki jak i rozwoju dziecka. Stąd niezwykle istotna jest zbilansowana dieta, która wspomaga ten proces . Jednak nawet wtedy nie jest to takie proste, ponieważ niektórych witamin i minerałów przyszła mama nie dostarczy sobie w odpowiednich ilościach. Bardzo często kobiety w ciąży borykają się z problemem niedoborów, w związku z czym potrzebna jest dodatkowa suplementacja. Warto również podkreślić, że każda kobieta nawet planująca zajście w ciąże powinna wdrożyć odpowiednią dietę, gdyż wpływa ona na dalszy przebieg ciąży. Poniżej podajemy związki, których niedobory najczęściej obecne są w trakcie ciąży i mające ogromny wpływ na jej przebieg i prawidłowy rozwój dziecka.

Na pierwszym miejscu najczęściej wymieniany jest kwas foliowy, zaliczany do witamin z grupy B. Organizm człowieka nie jest w stanie go wytworzyć dlatego koniecznie jest dostarczanie go z pokarmem. W przypadku planowania potomstwa zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego nawet na 6 do 3 miesięcy przed zajściem w ciąże. Dlaczego jest to tak ważne, ponieważ kwas foliowy jest niezbędny do powstawania nowych komórek w organizmie. U dziecka wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego, natomiast u matki zapewnia prawidłową produkcję krwinek czerwonych. W przypadku niedoborów kwasu foliowego może dojść do nieodwracalnych zmian jakimi są wady cewy nerwowej (z niej rozwija się układ nerwowy), takie jak rozszczepy kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny rdzeniowe, wady serca, które mogą prowadzić do śmierci bądź wad wrodzonych u płodu. U matki przyczynia się do rozwoju anemii.

Równie ważne jest żelazo, którego niedobór jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości w ciąży. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny znajdującej się w erytrocytach i odpowiadającej za transport tlenu w naszym organizmie. Kiedy go brakuje dochodzi do rozwoju anemii u kobiet w ciąży, co niesie ze sobą ryzyko przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej dziecka oraz możliwości rozwoju anemii u dziecka już po porodzie. Również sama mama zarówno czy jest to wynik niedoboru kwasu foliowego czy żelaza lub obu tych składników będzie borykać się z anemią po urodzeniu dziecka

Kolejnym ważnym składnikiem na którego zapotrzebowanie wzrasta w okresie ciąży jest jod. Płód do syntezy hormonów tarczycy wykorzystuje jod obecny w ustroju matki. Stąd kiedy jest go mało w diecie ciężarnej pojawia się niedobór, który może prowadzić do poronień, opóźnień w rozwoju umysłowym dziecka, problemów z funkcjonowaniem tarczycy u dziecka jak i u przyszłej mamy.

Niezwykle ważna jest także wit. D, na której niedobory jesteśmy narażeni wszyscy żyjąc w naszej strefie klimatycznej, gdyż jest to tzw. witamina słońca. Braki w organizmie kobiety ciężarnej mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy ciążowej, stanu przedrzucawkowego. W przypadku płodu dochodzi do nieprawidłowego przyswajania wapnia, a co za tym idzie rozwoju układu kostnego oraz rozwoju mózgu. Zbyt mała ilość wit. D wpływa na odporność i niską masę urodzeniową dziecka. Witaminy z grupy B, wit. E, magnez, wapń to również składniki, których niedobory mogą pojawić się w trakcie ciąży.

Powrót 28.11.2018 12:02