Kwas foliowy – rola składnika w funkcjonowaniu organizmu

Ciekawostki
Kwas foliowy

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B,  jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium, co znaczy liść. Niekiedy nazywany jest również witaminą B9, witaminą B11, witaminą M lub folacyną. Występuje w wielu produktach zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Duża zawartość kwasu foliowego obecna jest w liściach warzyw np. szpinaku, sałacie, kapuście, brukselce, brokule. W mniejszej ilości obecny jest w pomidorach, fasoli, grochu, burakach, orzechach. Ponadto bogatym źródłem kwasu foliowego jest wątróbka i żółtka jaj. Warto pamiętać, że nie jest to jeden związek chemiczny, ale cała grupa pochodnych obejmująca około 20 związków.

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki naszego organizmu. Niestety jest tzw. substancją egzogenną, co oznacza, że nasz organizm samodzielnie nie potrafi go wytworzyć, w związku z czym musi być dostarczony z pożywieniem. Jedynie bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym człowieka mogą go zsyntetyzować. Rola kwasu foliowego polega na regulacji wzrostu i rozmnażania komórek, gdyż bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, stanowiących materiał genetyczny komórek. Jest to niezwykle ważne, ponieważ każda komórka naszego ciała jest najbardziej wydajna w określonym przedziale wielkości (przedziały te są różne dla różnych tkanek). Kiedy brakuje witaminy B9 komórki nie są w stanie osiągnąć swoich optymalnych wielkości (są za duże lub za małe, do ich podziałów dochodzi w złych momentach). Pozwala to również na przekazywanie cech dziedzicznych dzielącym się komórkom.

Ponadto kwas foliowy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co przekłada się na lepsze samopoczucie psychiczne, szybkość reakcji, zdolność uczenia się i zapamiętywania, poprawę koncentracji Pomaga również w radzeniu sobie ze stresem. Badania pokazują, że osoby o mniejszym stężeniu kwasu foliowego we krwi łatwiej popadają w depresję. W okresie płodowym wpływa na prawidłowe kształtowanie cewy nerwowej. Reguluje wielkość i masę urodzeniową noworodka.

Oprócz tego wpływa na sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, pomaga w regulowaniu pracy jelit, żołądka i wątroby. Prawdopodobnie kwas foliowy chroni organizm przed rozwojem nowotworów (m. in. uważa się, że  zmniejsza ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy).

Kolejną rolę jaką spełnia kwas foliowy jest działanie krwiotwórcze. Wraz z wit. B12 bierze udział w tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych, przez co zapobiega powstawaniu anemii. Dodatkowo wraz z innymi witaminami z grupy B reguluje poziom homocysteiny. (aminokwasu, którego wysokie stężenie przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych), w związku z czym zapobiega chorobom serca,  zawałom, wylewom i zakrzepom żylnym.

Powrót 07.12.2017 11:07