Jak dbać o układ odpornościowy

Porady
Untitled-2

Układ odpornościowy to zespół różnych barier i mechanizmów, które zapewniają obronę przed chorobami. Jego elementem są nasza skóra i błony śluzowe tworzące naturalne bariery mechanicznie broniące przed wtargnięciem zarazków. Ważnym czynnikiem układu odpornościowego są też odruchy takie jak kichanie, kaszel, łzawienie czy biegunka. Wewnątrz organizmu o nasze bezpieczeństwo dbają też przeciwciała i komórki odpornościowe, wspierające walkę z różnymi bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami. Jednak odporność organizmu to nic stałego ani nic danego nam raz na zawsze. Musimy stale o nią dbać. Doradzimy Wam jak skutecznie wzmocnić układ immunologiczny, jakie praktyki stosować i których złych nawyków unikać.

Zrezygnuj ze złych nawyków

Żeby zadbać o swoje zdrowie musimy zrezygnować z zachowań, które narażają nasz układ odpornościowy. Naucz się dystansować od przewlekłego stresu i długotrwałych stanów napięcia emocjonalnego. Wiemy, że łatwiej napisać niż wprowadzić w życie, ale tak naprawdę możemy powoli podejmować kroki, które ograniczą ich negatywny wpływ na organizm. Wystarczy zacząć od stworzenia listy priorytetów i podążania wyznaczoną przez siebie ścieżką. Nie martw się o to, na co nie masz wpływu. Układowi odpornościowemu nie sprzyjają też: nadużywanie alkoholu ani palenie papierosów. Nałóg nikotynowy prowadzi do osłabienia naturalnej odporności organizmu. Wypalenie jednego papierosa prowadzi do porażenia czynności rzęska nabłonka (wyściełającego górne drogi oddechowe i spełniającego funkcje zaporowe) na ok. 20 min. Zastąpmy negatywne wzory zachowań takimi, które wspomogą nasze bezpieczeństwo.

Higieniczny tryb życia

Prowadzenie higienicznego trybu życia nie jest wcale takie trudne. Pamiętaj o śnie. Odpowiednio długi (ok. 8h) zregeneruje cały organizm i przygotuje go do walki z przeciwnościami nadchodzącego dnia. Staraj się też regularnie ruszać. To najlepsza recepta, nie tylko na poprawę kondycji fizycznej, ale też na lepszy nastrój i bardziej optymistyczne nastawienie do świata. Dzięki ruchowi poprawisz krążenie, stan mięśni i naczyń krwionośnych, wzmocnisz kości i zwiększysz pojemność płuc. Jeśli masz za mało czasu na co dzień, może warto wysiąść choć o przystanek wcześniej i do pracy lub domu dojść spacerem? Nie bagatelizuj też znaczenia wody w organizmie. Zaleca się wypijać ok. 2l wody dziennie. Jej odpowiednia ilość pozwala usunąć szkodliwe produkty przemiany materii i zapewnić dobre nawodnienie tkanek.

Zbilansowania dieta

Złe nawyki żywieniowe to pierwszy krok do obniżonej odporności. Przede wszystkim zrezygnuj z długo przechowywanej, wysoce przetworzonej żywności. Nie znajdziesz w niej witamin i składników potrzebnych do wzmocnienia układu odpornościowego. O jakie substancje dokładnie chodzi? Witamina C pobudza komórki odpornościowe, usprawnia działanie białych krwinek, wzmacnia naczynia krwionośne. Znajdziesz ją w np. owocach cytrusowych, aronii, natce pietruszki, żurawinie i brokułach. Witamina C pełni też ważną funkcję wspomagającą wchłanianie żelaza, które jest nam niezbędne w dbaniu o immunologiczne bezpieczeństwo organizmu. To właśnie żelazo odpowiada za syntezę hemoglobiny i prawidłowe zaopatrzenie organizmu w tlen. Występuje w fasoli, grochu, szpinaku, jajkach, ale też w krewetkach i soi. Warto jednak pamiętać, że jest to składnik trudno wchłaniany, dlatego można wesprzeć organizm dodatkową suplementacją żelaza. Witamina A uszczelnia błony śluzowe dróg oddechowych i pomaga w walce z infekcjami. Jej źródłem są m.in. ryby, jajka, papryka, dynia, morele, marchewka, szpinak czy szczypiorek. Witaminy z grupy B mają niebagatelne znacznie dla naszego zdrowia. Tiamina (wit. B1) działa wspomagająco, wytwarza energię do działania, wspiera trawienie i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Ryboflawina (wit. B2) chroni soczewki oczu, łagodzi częstotliwość i natężenie migren, a także korzystnie wpływa na skórę. Wit. B6, występująca np. w bananach, dba o serce zapobiegając chorobie wieńcowej oraz udarom mózgu, poprawia jakość snu i łagodzi objawy depresji. Jeśli czujesz zmęczenie i przygnębienie może brakować Ci zarówno żelaza jak i wit. B12. Brak tej witaminy jest częsty zwłaszcza u wegan, ale można go uzupełnić jedząc żółte sery. Cynk to kolejny składnik warty uwagi. Skraca czas trwania przeziębienia, działa przeciwzapalnie, chroni przed działaniem wolnych rodników i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia witaminy A we krwi. Dołącz więc do diety polędwiczkę wołową, wątróbkę, kaszę gryczaną, pestki dyni i słonecznika, fasolę, czosnek i kapustę.

MM

Powrót 04.02.2014 12:11