Gdzie jest żelazo: estragon

Dieta
green shoots of tarragon on white background

Przez Francuzów uznawany za króla ziół. Pełen składników kluczowych dla naszej kondycji. Dowiedz się więcej o działaniu prozdrowotnym estragonu.

Wartości odżywcze

Estragon, zwany także bylicą draganek, zawiera olejek eteryczny, garbniki, enzymy i gorycze. Jest także bogaty w witaminy z grupy B i C. Spożywanie produktów zasobnych w tę ostatnią wzmacnia odporność i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Są one odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się i wiele chorób przewlekłych, w tym nowotwory. Dodatkowo w estragonie obecny jest kolejny ważny antyoksydant – witamina A. Pomaga ona m. in. zachować prawidłowy stan skóry i błon śluzowych.

Estragon to również skarbnica żelaza. Suszone zioło zawiera aż 32,30 mg tego pierwiastka/100 g. Żelazo jest pierwiastkiem krwiotwórczym. Odgrywa też ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez nasz układ immunologiczny. Jego niedobór objawia się m. in. obniżoną odpornością na infekcje. W draganku znajdziesz także spore ilości innych minerałów, w tym wapń, mangan, miedź, magnez, potas i cynk (3,90 mg/100 g). Ponadto obecny jest w nim jod.

Walory zdrowotne

Dzięki takim składnikom estragon łagodzi problemy trawienne i pobudza apetyt. Działa też moczopędnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i poprawia jakość snu. Ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Estragon w kuchni

Bylica draganek komponuje się np. z sałatą, pomidorami czy szparagami. Możesz ją dodawać także do sałatek na słodko. Przyprawisz nią również jajka, potrawy warzywne, twarogi, sosy, zupy, omlety, marynaty, masło, mięso, farsze, drób i ryby. Służy do sporządzania musztardy estragonowej i stanowi składnik francuskiego sosu béarnaise. Polecana jest w diecie bezsolnej. W przeciwieństwie do wielu przypraw, estragon można dodawać na początku gotowania, które nie tylko nie pozbawia go aromatu, ale jeszcze go wzmacnia.

MSK

Przy pisaniu tekstu korzystałam m. in. z: M. Szustakowska-Chojnacka „100 roślin w twojej kuchni”, Warszawa 2015.

Powrót 21.12.2016 15:16