Fenomenalna pietruszka

Ciekawostki
pietruszka

Pietruszka zwyczajna jest dwuletnią rośliną z rodziny selerowatych wywodzącą się z Bałkanów i Półwyspu Apenińskiego. Roślina wyrastająca z nasienia w pierwszym roku wytwarza zielone liście zawierające spore ilości olejków eterycznych, stąd charakterystyczny zapach naci. Następnie rozbudowywany jest system korzeniowy o twardym miąższu, pełniący u rośliny funkcje spichrzowe, a dla człowieka odżywcze. W drugim roku wegetacji roślina wykształca zieloną łodygę, na szczycie której kształtuje się kwiatostan a następnie nasiona.

Zarówno zielona nać jak i korzeń pietruszki będące bogatym źródłem wielu witamin i substancji mineralnych stanowią cenny składnik diety, ciekawe walory smakowe oraz dekoracyjne na talerzu. Roślina dzięki olejkom eterycznym posiada właściwości lecznicze, zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit wspomagając trawienie, działa moczopędnie i dezynfekująco, a poprawiając pracę nerek sprzyja rozpadowi kamieni moczowych. Korzeń pietruszki w umiarkowanym stopniu wspomaga wydzielanie soków żołądkowych oraz śliny, dzięki czemu warto włączyć ją w dietę przy braku łaknienia czy zaburzeniach trawiennych. Natka pietruszki dzięki zawartości wspomnianych olejków eterycznych odświeża oddech lepiej niż mięta, oczyszczając usta, przełyk i gardło z przykrego zapachu powstającego w związku z przebiegiem procesów trawiennych czy paleniem papierosów. Owoce i nasiona pietruszki wykorzystywane są do produkcji oleju pietruszkowego, który znajduje zastosowanie w kuchni i kosmetyce.

Olejki eteryczne, witaminy, minerały i bioflawonoidy zawarte w roślinie chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, przyspieszonym starzeniem komórek, a także przed ich uszkodzeniem i związanym z tym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych. Bogactwo składników odżywczych pomaga także wzmacniać odporność organizmu przed infekcjami oraz  korzystnie wpływa na poprawę stanu skóry i wzroku. 100 gram liści pietruszki zawiera około 180 mg witaminy C, 5 mg żelaza, witaminę E, beta karoten przekształcany w organizmie w witaminę A, kwas foliowy, magnez, wapń, cynk i potas. Świeżą natką pietruszki możemy cieszyć się przez cały rok. Warzywo dostępne jest niemal w każdym sklepie i na każdym bazarze, a w środku zimy widok umilić może własna hodowla intensywnie zielonej natki na parapecie okiennym. Wystarczy posadzić w doniczce korzeń i podlewać go wodą.

Fenomen tego warzywa polega na możliwości wykorzystania zarówno nadziemnej części w postaci naci jak i korzenia, a roślina może stanowić główny składnik przygotowywanej potrawy jak nadziewane pietruszki, zupa krem z pietruszki, wspaniały dodatek do dań z owoców morza, mięsa i sałatek, wzbogacającą smak przyprawę, a nawet składnik deserów. Warto spróbować jedynych w swoim rodzaju lodów i ciast z pietruszką!

Powrót 18.09.2017 8:35