Dlaczego organizm kobiety potrzebuje więcej żelaza?

Ciekawostki
kobietypotrzebujazelazamini

Dlaczego niedobory żelaza częściej występują u kobiet niż u mężczyzn? Wydawałoby się, że głównym powodem może być fakt, że Panie częściej udają się na konsultację lekarską i częściej niż Panowie przeprowadzają badania diagnostyczne, w tym morfologię krwi obwodowej. Chociaż z tezą tą bardzo trudno dyskutować (a co dopiero odeprzeć ją!) powód jest jeszcze jeden i wynika bezpośrednio z fizjologii organizmu kobiety.

Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u płci piękniejszej wynika z utraty krwi w wyniki krwawień miesięcznych. Ważne w tym przypadku jest także ich nasilenie – im krwawienia są bardziej obfite, tym zapotrzebowanie na główny składnik hemoglobiny znacząco rośnie.

Jako przykład może tu służyć porównanie zaleconego dziennego spożycia żelaza ustalonego dla 30-letniego mężczyzny i 30-letniej kobiety (nie będącej w ciąży). W pierwszym przypadku kształtuje się ono na poziomie 10 mg dziennie, natomiast w przypadku płci piękniejszej wartość ta jest znacznie wyższa i wynosi 17 mg na dobę. Co więcej, zalecenia te przyjmują jeszcze wyższe wartości w przypadku ciąży i karmienia piersią.

Na potrzebę zwiększonej podaży żelaza u kobiet wskazują także sami lekarze ginekolodzy. Bazując na licznych badaniach na pacjentkach w ciąży, podkreślają oni, że anemia z powodu niedoborów żelaza należy do najczęstszych deficytów pokarmowych w ciąży i w okresie karmienia piersią. Niedobory tego ważnego minerału mogą występować nawet u co 2. kobiety w ciąży. Ryzyko niedokrwistości jest najniższe w I trymestrze, wzrasta do niemal 9 proc. w II trymestrze, zaś pod koniec ciąży może osiągnąć poziom aż 30 proc. Ma to oczywiście bezpośredni związek ze zwiększeniem ilości czerwonych krwinek i objętości krążącej krwi, zaś to z kolei wyraźnie wpływa na wzrost i rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka, a ściślej na kształtowanie się jego układu krwiotwórczego i nerwowego.

Niezwykle interesująca jest również inna obserwacja. Jak pokazują badania, prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów żelaza, i co za tym idzie anemii jest wyższe u kobiet, które wcześniej rodziły w porównaniu do kobiet będących w pierwszej ciąży. Innymi słowy, urodzenie dwójki lub czwórki dzieci zwiększa ryzyko niedokrwistości uwarunkowanej niedoborem żelaza nawet 3 lub 4-krotnie.

Bazując na powyższych informacjach, można dojść do wniosku, iż dieta w przypadku kobiet powinna obfitować w produkty bogate w żelazo. Jeśli jednak nadal nie pokrywa ona dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (z różnych powodów – również tych uwarunkowanych przekonaniami i stylem życia), warto także rozważyć suplementację. W tym przypadku kłania się jednak wybór odpowiedniego preparatu. Spośród dostępnych na rynku soli żelaza, najlepszą dostępnością biologiczną (a co z tym idzie najbardziej optymalnym wchłanianiem) cechują się chelaty. Ich atutem jest także większa oporność na interakcje (np. z antybiotykami) oraz mniejsza ilość działań niepożądanych w stosunku do innych preparatów zawierających żelazo.

Powrót 08.03.2019 9:09