Dlaczego nasze mamy potrzebują więcej żelaza?

Dieta
żelazodlamamy

Niedobory żelaza mogą prowadzić do rozwoju anemii. Najczęściej pojawiają się na skutek złej diety, ubogiej w ten mikroelement oraz w wyniku obfitych krwawień. Jak dobrze wiemy kobiety są szczególnie narażone na utratę tego pierwiastka w związku z menstruacją, w okresie ciąży i karmienia. Dodatkowo wiele kobiet stosuje restrykcyjne, mało zróżnicowane pod względem składników diety odchudzające np. sam nabiał, warzywa i owoce.

W trakcie miesiączki kobieta przeciętnie traci od 60 do 150 ml krwi, czasami wielkość ta dochodzi do 200 ml. W przypadku długotrwałych i obfitych krwawień może dojść do znacznej utraty żelaza, które trzeba uzupełnić. Miesiączka przeważnie trwa od 3 do 5 dni, czasmi 7, krwawienia trwające powyżej 10 dni powinny być konsultowane z ginekologiem. W skrajnych przypadkach niektóre kobiety potrafią podczas miesiączki tracić ok. 500 ml krwi. Biorąc pod uwagę, iż stanowi to ok. 10% całej objętości naszej krwi, taka ilość jest niepokojąca i również wymaga wizyty u lekarza specjalisty. Według zaleceń kobiety pomiędzy 14 a 18 rokiem życia powinny dziennie dostarczać do organizmu 15 mg żelaza, natomiast pomiędzy 19 a 50 rokiem życia przynajmniej 18 mg dziennie.

Kolejnym okresem w którym kobieta jest narażona na znaczne niedobory żelaza jest czas ciąży i laktacji. W ciąży zapotrzebowanie na żelazo drastycznie wzrasta, ponieważ wiąże się ono ze zwiększoną produkcją krwinek czerwonych, utworzeniem łożyska oraz zwiększonym transportem żelaza do płodu w celu utworzenia zapasów w jego wątrobie. Jeżeli rezerwy żelaza zgromadzone w wątrobie kobiety planującej zajście w ciąże są niskie prowadzi to do trudności w zaspokojeniu zapotrzebowania na ten pierwiastek stosując jedynie samą dietę. Przeważnie w takich sytuacjach konieczna jest dodatkowa suplementacja preparatami żelaza. Dzieje się tak, gdyż priorytetem jest transport żelaza do płodu, a w przypadku zbyt małej jego ilości w diecie jest on zużywany z zapasów zgromadzonych w wątrobie matki. Czego wynikiem jest rozwój anemii u ciężarnej. Zapasy żelaza wystarczające na pokrycie zapotrzebowania w trakcie ciąży powinny wynosić 300 mg. Natomiast szacuje, że nawet do 50% kobiet w ciąży zamieszkujących obszary uprzemysłowione cierpi na niedobory żelaza, a w przypadku pozostałych regionów odsetek ten sięga nawet 90%.  Według zaleceń zawartość żelaza w codziennej diecie ciężarnej powinna wynosić 25 – 30 mg. Również zawartość żelaza w diecie kobiety karmiącej powinna być wysoka i wynosić nawet do 20 mg, ponieważ są one zagrożone rozwojem anemii w wyniku niedoborów żelaza. Również w tym przypadku transport żelaza do mleka matki jest priorytetem i utrzymuje się na stałym poziomie bez względu na rezerwy jakie posiada jej organizm. Oprócz tego na powstawanie niedoborów żelaza u kobiety karmiącej wpływa utrata krwi podczas porodu.

Niedobory żelaza mogą również dotyczyć kobiet w okresie menopauzalnym, ponieważ często dochodzi do nieprawidłowych krwawień.

Powrót 16.05.2018 14:00