Czy można jeść… kwiaty?

Ciekawostki
kjakkwiatywebsite

Kwiaty na talerzu wielu z nas utożsamia z dekoracją dań zachęcającą nawet najwybredniejsze podniebienia i stosowaną przez najbardziej luksusowe restauracje. Tymczasem zapominamy o stosowanych od wieków w wielu kuchniach świata najpospolitszych kwiatostanach takich jak brokuł i kalafior. To właśnie kwiaty tych roślin tak chętnie spożywamy jako składnik zup, sosów, sałatek i dodatek do dań obiadowych.

Gotowane nie dłużej niż 4-5 minut i podzielone na mniejsze tzw. różyczki kwiaty brokułu i kalafiora dostarczą nie tylko potrzebnych witamin i składników mineralnych, ale mogą stanowić smaczny i niskokaloryczny składnik urozmaicający dietę. Gotowane warzywa warto doprawić czosnkiem lub kminkiem, dzięki czemu podkreślimy ich smak oraz wyeliminujemy problem gazów, jakie mogą powstawać po obiedzie złożonym z takich produktów.  Spokrewnione z kapustą brokuły oraz kalafior są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy spowalniających starzenie się komórek naszego organizmu.

Ciekawość i chęć eksploracji coraz to nowych doznań smakowych spowodowała, że człowiek degustuje szczególnie chętnie to co atrakcyjnie wygląda, wabi wzrok i przyciąga swoim zapachem. Zapewne dlatego coraz częściej smakuje nam to, co dotąd służyło wyłącznie jako dekoracja. Świeże kwiaty uważane przez wielu dotąd za niejadalne oprócz dekoracji mogą być naprawdę smacznym składnikiem wielu dań.

Popularny bratek ogrodowy okazuje się być całkowicie jadalnym, kolorowym i lekko słodkawym dodatkiem do sałatek oraz pięknie podkreśla podane na talerzu mięso lub rybę. Złocistych płatków nagietka używać można bez najmniejszych obaw do ubogacenia koloru, bądź wręcz zmiany barwy potraw. Płatki te mogą być naturalnym i pełnym przeciwutleniaczy barwnikiem dla ryżu, zup i sosów. Niebieskie drobne kwiatostany ogórecznika zwyczajnego stać się mogą niesamowitym i wręcz egzotycznie wyglądającym składnikiem deserów, a nawet kolorowych drinków. Kwiaty czarnego bzu symbolizujące początek lata stanowią pyszny dodatek do deserów, a coraz popularniejsze są przygotowywane na ich bazie nalewki i soki o właściwościach przeciwbólowych, wykrztuśnych, oczyszczających i poprawiających odporność organizmu. Wykwintną, a zarazem oryginalną przystawką stać się mogą świeże, pachnące i intensywnie wybarwione na żółto kwiatostany cukinii. Otoczone panierką na bazie jajka, bułki tartej i tartego parmezanu przysmaża się je na gorącej patelni. Wymieniając zalety jadalnych kwiatów nie wolno zapomnieć o róży, której płatki są surowcem wykorzystywanym przy wyrobie najlepszych konfitur i marmolad. Płatki róży efektownie komponują się też w sałatce z zielonymi warzywami, a syrop powstały przez zasypanie płatków cukrem pomoże, kiedy dopada nas przeziębienie.

Jak widać kwiaty w kuchni i na talerzu nie są żadną fanaberią, co więcej mogą być pomocne w zapewnieniu niektórych wartości odżywczych np. witaminy C. Wybierajmy kwiaty z ogrodów, gdzie nie używa się nawozów sztucznych, ani środków ochrony roślin. Najlepiej pozyskiwać je z roślin hodowanych na obszarach nieskażonych.

Świeże kwiaty dzięki swej subtelności i pięknu kojarzą się z młodością i witalnością, a za sprawą bogactwa witamin i bioflawonoidów, których są cennym źródłem, pomogą i nam zapewnić długą młodość i zdrowie.

Powrót 08.10.2018 8:18