Co to jest kac?

Ciekawostki
czymjestkacszelazo

Kac jaki jest, każdy widzi… Ból głowy, apatia, nudności, wszechogarniające uczucie rozbicia, senność, problemy z koncentracją, spadek nastroju, zaburzenia łaknienia (albo „mały”, albo nadmierny apetyt), rozdrażnienie. Objawów kaca jest wiele, i z pewnością każdy z nas doświadczył ich dzień po wieczorze suto zakrapianym alkoholem. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się, dlaczego dochodzi do kaca? Co takiego dzieje się w naszym organizmie, że spożyty wcześniej alkohol (czyli etanol) powoduje aż tak mocno uciążliwe dolegliwości? Choć teorii naukowych na ten temat jest wiele, w niniejszym artykule postaramy się zaprezentować te najbardziej prawdopodobne.

Alkohol bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego. Proces rozpoczyna się już w jamie ustnej. Szacuje się, że w ciągu 10-15 minut od jego spożycia, wchłonięciu ulega połowa dawki. To dużo, zwłaszcza jeśli parametry te porównamy z szybkością wchłaniania innych związków chemicznych np. niektórych składników pokarmowych czy leków. Nie bez przyczyny już w ciągu 5 minut od spożycia alkohol można wykryć we krwi za pomocą najprostszych badań laboratoryjnych.

Co się dzieje dalej? Od razu rozpoczyna się złożony proces wydalania alkoholu. Aby tak się stało, związek ten musi „przejść” przez wątrobę i zostać przekształcony (a bardziej naukowo „metabolizowany”) do aldehydu octowego. Proces ten koordynowany jest przez enzym o nazwie dehydrogenaza alkoholowa. I tutaj właśnie powinniśmy na chwilę się zatrzymać, gdyż wspomniany metabolit alkoholu (czyli rzeczony aldehyd) to w świetle większości publikacji naukowych główny winowajca objawów kaca. Według danych może być on nawet 30 razy bardziej toksyczny niż sam spożyty wcześniej etanol. Na szczęście nasze enzymy również potrafią sobie poradzić i z tym związkiem, gdyż aldehyd zostaje następnie przekształcony w znacznie mniej trujący dla naszego organizmu kwas octowy. Reakcja ta szybciej i sprawniej przebiega w środowisku kwaśnym. Dlatego też nie bez przyczyny w trakcie kaca nasz organizm sam domaga się składników zawierających związki o odczynie kwaśnym jak np. witaminę C, czyli nic innego jak… kwas askorbinowy. Powyższa teoria tłumaczy również, dlaczego na ból głowy w przebiegu kaca skuteczny jest popularny kwas acetylosalicylowy.

Nie jest to jednak jedyna droga do powstania objawów kaca. Pamiętajmy bowiem, że sam etanol, choć mniej uciążliwy dla naszego organizmu, również może wyrządzić wiele szkód. Może on bowiem prowadzić do znacznego odwodnienia naszego organizmu (poprzez skuteczne hamowanie enzymu antydiuretycznego, który odpowiada za wydalanie wody z organizmu wraz z moczem).

Wiemy również, że procentowo najwięcej wody w naszym organizmie znajduje się w mózgu, stąd m.in. zaburzenia nastroju na „przysłowiowym kacu”. Należy także pamiętać, że zarówno etanol, jak również aldehyd octowy mogą przyczynić się do zaburzeń rytmu serca (szczególnie u osób z istniejącą już chorobą serca lub naczyń), dlatego też dzień po wieczorze zakrapianym alkohole nie należy przesadzać z kawą, mocną herbatą czy napojami energetyzującymi (chociaż wydawałoby się, że mogą okazać się pomocne).

Powrót 27.12.2018 16:03