Co kryje w sobie kiszona kapusta?

Dieta
Co kryje w sobie kiszona kapusta-szelazo

Tradycja związana z kiszeniem kapusty w polskich domach podaje, że czynność tę wykonuje zwykle się w październiku. Poszatkowaną kapustę z dodatkiem marchewki wielokrotnie ugniatano, po czym pozostawiano w słonej zalewie na okres około dwóch miesięcy. Pierwsze słoiki z kiszoną kapustą otwierano w grudniu i używano jej wówczas do przygotowania bigosu świątecznego oraz pierogów z kapustą i grzybami na stół wigilijny.

Już nasze babcie podkreślały, że kapusta kiszona zapobiega anemii, podnosi odporność, wpływa na stanów włosów, skóry i paznokci, a także łagodzi objawy zatrucia alkoholowego. Dlatego też nie bez przyczyny na bazie tego produktu od pokoleń przygotowywano wiele typowo polskich dań. Zalecano również pić wodę pozostałą po wyjęciu kapusty z beczki. Ów roztwór miał być lekiem na anemię, bóle reumatyczne, zranienia skóry, a nawet wrzody żołądka!
Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji szatkowanej kapusty przy udziale szczepów bakterii mlekowych. Powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy nadaje produktowi silnie kwaśny smak i długą trwałość, dzięki czemu może być długo przechowywana.

Podczas procesu fermentacji bakterie mlekowe wytwarzają znaczne ilości kwasu askorbinowego, (kiszona kapusta ma znacznie więcej witaminy C niż surowa – aż 20 mg w 100 g produktu), a zawarty w kiszonce kwas mlekowy wykazuje właściwości oczyszczające układ pokarmowy, stwarzając jednocześnie warunki korzystne do namnażania symbiotycznych bakterii jelitowych.

Ponadto kapusta kiszona zawiera witaminy z grupy B, E oraz wapń, magnez, żelazo i potas, stąd właśnie przypisywane kapuście od pokoleń wspomniane właściwości prozdrowotne. Kiszonki zawierają stosunkowo duże ilości siarki powstającej w procesach fermentacji, w związku z czym charakteryzuje je specyficzny zapach. Minerał ten odpowiada m. in. za poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, a naukowcy potwierdzają, że kapusta może obniżać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe – wobec czego charakterystyczny zapach kapusty kiszonej często schodzi na dalszy plan.

Produkt ten jest również idealnym składnikiem diety dla osób odchudzających się – 100 gram kapusty dostarcza bowiem zaledwie 18 kcal, a ze względu na wysoką zawartość błonnika roślinnego zapewnia szybkie uczucie sytości. Jeżeli na naszym stole zagoszczą surówki na bazie kiszonej kapusty i nie będziemy wykrzywiać miny na widok jej soku, to z pewnością przyczyni się to jedynie poprawie naszego zdrowia i kondycji organizmu!

Powrót 14.12.2017 10:33