Cebula i jej wartości odżywcze

Dieta
cjakcebulaszelazo

Cebula zwyczajna jest dwuletnią rośliną zaliczaną do bylin tworzącą charakterystyczne łuskowate zgrubienie (cebulę), która pełni u rośliny funkcję zapasową. Roślina wytwarza także liście w postaci zielonych rurek, które podobnie jak sama cebula są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni.  Ze względu na trwałość i łatwość w przechowywaniu cebula na przestrzeni wieków stała się jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych na całym  świecie.

Cebula zawiera znaczne ilości witaminy C oraz B, E i K, minerały takie jak potas, magnez, cynk i fosfor, a swój charakterystyczny zapach zawdzięcza sporej ilości olejków eterycznych zgromadzonych w części spichrzowej. Olejki eteryczne zawarte w cebuli posiadają właściwości bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne. Stąd właśnie zastosowanie cebuli przy leczeniu kaszlu (syrop z cebuli działa wykrztuśnie), trądziku (okłady z cebuli) oraz w celu łagodzenia stanów zapalnych. Warzywo zawiera także duże ilości flawonoidów cenionych we współczesnej medycynie za walkę z nadmiarem wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia się komórek. Dzięki wysokiej zawartości potasu udowodniono korzystny wpływ cebuli na obniżenie ciśnienia tętniczego, a hormon roślinny – glukonina pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie cebuli pozwala ponadto obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a błonnik zawarty w strukturze łusek skutecznie wspomaga trawienie i przemianę materii.

Charakterystyczne dla cebuli działanie drażniące na oczy wynika z uwolnienia enzymów roślinnych, które w połączeniu z olejkami eterycznymi tworzą drażniący lotny związek (sulfin etylu). Na co dzień w kuchni stosuje się wiele zabiegów mających zmniejszyć dokuczliwość gryzących oparów, m. in. wkładanie cebuli przed krojeniem na kwadrans do zamrażarki lub lodowatej wody (schłodzenie ma zmniejszyć ilość wydzielającej się substancji), a nawet wkładanie do ust suchej kromki chleba, która ma pochłonąć opary.

Dokuczliwych właściwości drażniących nie należy w żadnym wypadku traktować jako powodu do wykluczenia cebuli z codziennej diety. Warzywo jest łatwo dostępne przez cały rok, z łatwością można je przez długi czas przechować, a w zależności od użytej odmiany cebuli można za jej pomocą wspaniale podkreślić smak wielu potraw, nie wspominając już o mnogości pożądanych właściwości zdrowotnych!

Powrót 10.05.2018 10:52