7 najbogatszych źródeł witaminy C

Dieta
porzeczka

Witamina C jest istotna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pomaga m. in. we wchłanianiu żelaza i gromadzeniu go w organizmie, dzięki czemu zapobiega anemii. Sprawdź, które produkty spożywcze zawierają jej najwięcej.

1.      Czarne porzeczki

W 100 g czarnych porzeczek znajduje się co najmniej 182,2 mg witaminy C. Ponadto są one źródłem witaminy B3 i prowitaminy A. Zawierają także ważny dla serca potas, żelazo, wapń i magnez oraz sporo błonnika. Dzięki temu ich jedzenie podnosi odporność organizmu, chroni skórę, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza procesy przemiany materii i wzmacnia system nerwowy. Poprawi też Twój nastrój i koncentrację.

 2.       Natka pietruszki

Pietruszkę znajdziesz w pierwszej dziesiątce listy najzdrowszych warzyw świata, opublikowanej przez amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC). Jej natka zawiera nie tylko rekordową ilość witaminy C (178 mg/100 g). Jest także bogatym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Znajduje się w niej również dużo żelaza (5 mg/100 g). Jest też pełna kwasu foliowego i prowitaminy A, która pomaga zachować zdrowy wzrok i skórę.

 3.      Czerwona papryka

Uznawana za superżywność. W 100 g papryki znajduje się 144 mg witaminy C. Zawiera również beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A). Ma on właściwości antyoksydacyjne i chroni przed wieloma chorobami. Znajdziesz w niej także kwas foliowy oraz witaminę B6, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu i tworzenia czerwonych krwinek. Papryka jest też źródłem potasu. Pobudzi Cię i ogólnie wzmocni.

 4.      Brukselka

Witaminy C zawiera więcej niż cytryna. Jest także bogata w błonnik. Włącz ją do diety, jeśli jesteś w ciąży lub ją planujesz, bo znajdują się w niej również spore zasoby kwasu foliowego. Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia. Brukselka zawiera też substancje, które chronią przed nowotworami. Pomoże Ci także wzmocnić odporność i pokonać uczucie zmęczenia i znużenia. Zalecana w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

 5.      Brokuły

Skarbnica witaminy C i beta-karotenu. Chronią one przed zaćmą oraz przed atakami wolnych rodników. Jedz je też dlatego, że znajduje się w nich kwas foliowy, magnez i krwiotwórcze żelazo. Zawarty w nich wapń i potas korzystnie wpływają na kości i regulują ciśnienie. Pamiętaj, że w brokułach znajduje się tyle błonnika, ile w śniadaniu zbożowym. Są też źródłem sulforafanu, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

 6.      Truskawki

Witaminowa bomba. Poza witaminą C, której mają więcej niż cytryny i pomarańcze, zawierają witaminy: A, K i z grupy B. Są też źródłem fosforu, manganu, kwasu foliowego, żelaza i „pierwiastka życia” – potasu. Wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Poprawiają pracę mózgu. Podobnie jak wymienioną wcześniej paprykę, uważa się je za afrodyzjak. Nie zapominaj o nich tworząc randkowe menu.

 7.      Kiwi

Owoce kiwi są nie tylko bogatym źródłem witaminy C. Znajduje się w nim także sporo wapnia, żelaza, fosforu, pektyn i enzymów trawiennych. Zawierają również dobry dla serca potas oraz „witaminę młodości” E. Korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i przemianę materii. Usuwają nadmiar sodu z organizmu. Ich jedzenie ochroni Cię też przed infekcjami.

(MSK)

Powrót 28.05.2015 17:55