5 produktów bez glutenu i z żelazem

Dieta
2

Obecnie wiele osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej. Dowiedz się, które produkty nie zawierają glutenu, ale są dobrym źródłem żelaza.

1. Kasza jaglana

Zaliczana do superżywności. Jest skarbnicą żelaza (zawiera go aż 4,8 mg/100 g). Poza tym znajdziesz w niej witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Innymi ważnymi pierwiastkami zawartymi w „królowej kasz” są: miedź, magnez, krzem, wapń oraz potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dużą zaletą jaglanki jest lekkostrawność. Poleca się ją osobom z problemami trawiennymi i niedokrwistością (anemią).

2. Kasza gryczana

Również uważana jest za superżywność. Włącz ją do swego jadłospisu nie tylko z powodu sporej zawartości żelaza (2,8 mg/100 g). Jest ona również dobrym źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika, który wspomaga układ trawienny i metabolizm. Znajduje się w niej sporo cynku, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Jeśli to możliwe, kupuj ją w sklepie ekologicznym.

3. Komosa ryżowa

Inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Nasiona komosy są bogatym źródłem żelaza, potasu, a także magnezu i fosforu. Włączając ją do swego menu, dostarczysz organizmowi witaminę E (antyoksydant, który zabezpiecza komórki ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników) oraz witaminy z grupy B. Quinoa ma niski indeks glikemiczny.

 4. Ryż brązowy

Warto nim zastępować biały ryż. Jest od niego zdrowszy i nieco mniej kaloryczny. Poza żelazem, znajduje się w nim wapń i kwas foliowy. Ten ostatni jest szczególnie ważny dla kobiet przed ciążą, w trakcie jej trwania, a także karmiących piersią. Ryż brązowy bogaty jest także w witaminy E i z grupy B, a także błonnik, cynk, potas, fosfor  i magnez . Stanowi również dobre źródło energii. Jego jedzenie pomaga w regulacji  poziomu cukru we krwi i obniżaniu ciśnienia.

5. Amarantus

Amarantus, czyli szarłat ma wiele właściwości zdrowotnych i fascynującą historię. Był podstawą diety Indian. Choć to „zboże XXI w.” uprawiamy obecnie w Polsce, cały czas jest mało znane. Szarłat znajduje się na czele roślin o największej zawartości żelaza. Poza tym jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, magnezu i potasu, który – poza wpływem na ciśnienie krwi – odpowiada za prawidłową pracę mięśni i regulację gospodarki wodnej organizmu.

AR

Powrót 09.08.2015 14:20