10 wskazówek, jak przyjmować preparaty z żelazem

Ciekawostki
10

Suplementacja żelaza polecana jest wielu osobom. Wśród nich znajdują się nie tylko pacjenci z objawami niedoborów tego ważnego dla organizmu minerału, ale także m.in. kobiety intensywnie miesiączkujące, kobiety w ciąży, niektórzy pacjenci z chorobą wrzodową oraz osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską czy uprawiające sporty wytrzymałościowe. Czy znamy jednak wszystkie zasady, dzięki którym stosowanie żelaza będzie bezpieczne i efektywne? Jeśli nie, poniżej kilka wskazówek, jak prawidłowo suplementować ten pierwiastek.

  1. Zadbaj, aby Twoja dieta obfitowała w produkty bogate zawierające składniki, które zwiększają wchłanianie żelaza. Należą do nich przede wszystkim kwasy organiczne takie jak kwas jabłkowy, cytrynowy i mlekowy. Ten ostatni obecny jest m. in. w kiszonkach.
  2. Spożywaj dużo produktów bogatych w witaminę C (kwas askorbinowy). Wykazano, że ten powszechnie występujący składnik również posiada korzystny wpływ na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
  3. Wchłanianie żelaza może być zmniejszone przy jednoczesnym spożywaniu herbaty, kawy, jajek, produktów mlecznych, chleba razowego, płatków zbożowych oraz pokarmów bogatych w błonnik. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z tych produktów, wystarczy odpowiednia pora podania suplementu oraz wybór preparatu o przedłużonym uwalnianiu, który nie wchodzi w interakcje z błonnikiem i innymi składnikami pokarmowymi.
  4. Suplementuj żelazo regularnie. Okres stosowania tego minerału jest różny i powinien być dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania danej osoby. Ocenia się, że przeciętnie wynosi on od 2 do 3 miesięcy.
  5. Jeśli suplementujemy żelazo, powinniśmy być świadomi, że ustąpienie objawów jego niedoboru może pojawić się najwcześniej po 7-10 dniach przyjmowania. Należy jednak pamiętać, że poprawa w zakresie parametrów krwi wymaga przyjmowania żelaza przez okres od 6 do 8 tygodni.
  6. Przyjmowaniu żelaza towarzyszyć powinna dieta bogata w ten pierwiastek. Przy wyborze produktów bogatych w ten pierwiastek trzeba pamiętać, że żelazo hemowe, czyli te zawarte w mięsie, rybach, owocach morza i podrobach cechuje się znacznie lepszą przyswajalnością niż żelazo pochodzenia roślinnego lub te pochodzące z mleka lub jaj.
  7. Należy pamiętać, że gotowanie lub smażenie zmniejsza przyswajalność żelaza nawet o 40 procent.
  8. Preparaty z żelazem dostępne w aptekach różnią się od siebie solą tego pierwiastka. Badania wykazują, że lepszą przyswajalność posiadają organiczne sole tego minerału lub żelazo w postaci tzw. chelatu.
  9. W trakcie suplementacji żelaza należy się liczyć z efektami ubocznymi. Należą do nich m.in. metaliczny posmak w ustach, nudności, zaparcia czy wzdęcia. Jest jednak tutaj dobra wiadomość – nie wszystkie preparaty tego pierwiastka powodują je w równym stopniu. Jeśli chcemy uniknąć kłopotliwych działań niepożądanych, warto zdecydować się na żelazo o tzw. przedłużonym uwalnianiu (SR).
  10. Żelazo może dawać interakcje z wapniem, magnezem lub cynkiem. W tym przypadku również lepiej sprawdzą się preparaty o przedłużonym uwalnianiu – ryzyko niekorzystnych zależności w ich przypadku jest bowiem znacznie mniejsze.
Powrót 07.02.2019 16:14