10 produktów, które wzmacniają włosy

Dieta
Apple.

Dieta ma znaczący wpływ na wygląd i kondycję Twoich włosów. Niedobory żywieniowe mogą być przyczyną ich suchości, łamliwości i wypadania. Przeczytaj, dzięki jakim potrawom zadbasz o czuprynę od wewnątrz.

1. Szpinak

Jedz go, bo to skarbnica kwasu foliowego, beta-karotenu i żelaza, które wpływa m. in. na dobre tempo wzrostu Twojej czupryny. Jego niedobór w organizmie objawia się m. in. wypadaniem włosów. Poza tym szpinak zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, witamin: C, E i B6. Obecna w nim siarka bierze udział w syntezie keratyny, która jest budulcem włosów. Jej deficyt powoduje przetłuszczanie się, osłabienie i przerzedzanie się czupryny.

2. Nasiona słonecznika

Są skarbnicą witamin i minerałów sprzyjających zdrowiu oraz urodzie włosów. To m. in. jedno z najbogatszych roślinnych źródeł cynku (2,69/100 g). Pierwiastek ten wpływa m. in. na utrzymanie prawidłowego stanu czupryny, skóry i paznokci oraz na funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawierają także żelazo, potas, wapń, fosfor, mangan, miedź, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziesz w nich również witaminy: A, z grupy B, D, K i E.

3. Płatki owsiane

Kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Bardzo dobre źródło cynku (3,10 mg/100 g) i żelaza (3,9 mg/100 g). Owies zawiera również białko, witaminy z grupy B, miedź, magnez, potas i krzem, który zapobiega wypadaniu włosów. Poza wzmacnianiem czupryny, jedzenie płatów owsianych reguluje stężenie glukozy. Wpłynie także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniży poziom „złego” cholesterolu. Zapewni też zdrowe zęby oraz mocne kości.

4. Słodkie ziemniaki

Pełne składników odżywczych istotnych dla Twoich włosów. Bataty są przede wszystkim źródłem beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Ma ona właściwości antyoksydacyjne (unieszkodliwia wolne rodniki), jest ważna dla utrzymania dobrego wzroku, zdrowia skóry i układu odpornościowego. Nadaje Twojej czuprynie zdrowy, lśniący wygląd i poprawia jej strukturę. Bataty są również źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C i E, potasu oraz żelaza.

5. Fasola

Może mieć wiele różnych kształtów, rozmiarów i kolorów. Wszystkie odmiany są pełne składników odżywczych istotnych dla zdrowia Twoich włosów. Fasola jest m. in. bogata w białko. Zawiera także potas, fosfor, żelazo, cynk i selen. Powinna stać się składnikiem „diety włoskiej” także ze względu na obecność witamin: C, E i biotyny. Ta ostatnia, nazywana także witaminą H i B8, jest znana z korzystnego wpływu na stan paznokci, włosów i skóry. Twoją czuprynę wzmocni również – zawarty w fasoli – wapń i magnez.

6. Papryka mielona

Bardzo dobre źródło żelaza (21,14 mg/100 g) i wielu innych składników odżywczych korzystnie wpływających na czuprynę. Papryka jest również bogata w beta-karoten. Zawiera też witaminy: E i z grupy B (zbyt mała ilość witamin z tej grupy w Twoim organizmie sprawia, że włosy są słabe i łamliwe, co w konsekwencji prowadzić może do ich nadmiernego wypadania). To także jedna z przypraw najbogatszych w witaminę C. Jest ona istotna m. in. dlatego, że ułatwia wchłanianie żelaza.

7. Czarny sezam

Już w tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywany był do wspomagania wzrostu i odświeżania koloru włosów. Dziś wiadomo, że jego dobroczynny wpływ na czuprynę wiąże się m. in. z wysoką zawartością cynku, żelaza i miedzi. W czarnym sezamie obecny jest też błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: z grupy B, E oraz magnez i wapń. Znajdziesz w nim również przeciwutleniacze (antyoksydanty), w tym m. in. unikatową sezaminę.

8. Jajka

Jedz je i ciesz się mocnymi włosami! W ich białku znajdują się aminokwasy siarkowe – niezbędny budulec, dzięki któremu włosy są zdrowe i gęste. Ponadto jajka zawierają witaminy: B2, B8, B12, kwas foliowy, A i E. Są także źródłem cynku i sporej ilości żelaza (2,2 mg/100 g). Żywieniowcy uważają obecnie, że możesz po nie sięgać nawet codziennie. Czuprynie przysłużysz się także, robiąc z nich odżywczą maseczkę.

9. Orzechy brazylijskie

Są bardzo dobrym źródłem selenu. Neutralizuje on szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dzięki temu pomaga organizmowi bronić się przed wieloma chorobami i starzeniem. „Słodkie nasiona” zawierają również “witaminę młodości” E, miedź i cynk, którego niedobory mogą prowadzić do nadmiernego przesuszenia i wypadania włosów. Zawarte w orzechach brazylijskich składniki odżywcze, pomogą Ci zadbać nie tylko o włosy. Regulują one również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

10. Sałata

Im ciemniejszą wybierzesz, tym zdrowiej. Sałaty z ciemniejszymi liśćmi są najlepszym źródłem potasu. Zawierają też trzy razy więcej witaminy C i sześć razy więcej witaminy A niż jasne. Sałata zawiera też błonnik, wapń, krzem, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminę C i kwas foliowy. Jej jedzenie pomaga zapobiegać łamliwości włosów, wzmacnia kości, działa przeciwskurczowo i oczyszcza organizm. Ma też właściwości uspokajające i zapewnia dobry sen.

MSK

Powrót 06.05.2016 13:24