10 owoców o największej zawartości żelaza

Dieta
Szelazo_3

Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistości, zwanej także anemią. Dowiedz się, które owoce są najbogatsze w ten pierwiastek. Pamiętaj, że we wchłanianiu żelaza pomaga witamina C.

1.       Porzeczki

Bogate w żelazo są zarówno białe, czerwone, jak i czarne (wszystkie zawierają ok. 1 mg tego pierwiastka na 100 g). Czerwone i białe są też dobrym źródłem potasu i witaminy C. Jednak za najbardziej wartościowe uważa się czarne. Zawierają one rekordową ilość witaminy C (w zależności od odmiany i klimatu jej zawartość w 100 g może dochodzić nawet do 400 mg). Jej przyswajanie ułatwiają występujące w czarnej porzeczce flawonoidy. Poza tym znajdziesz w nich potas, magnez, bor, jod oraz dużo błonnika.

2.       Awokado

Sięgaj po nie tylko z powodu zawartości żelaza (1 mg/100 g). Znajdują się w nim też witaminy: z grupy B, C i E, magnez i sporo kwasu foliowego, o którego obecność w diecie powinny dbać zwłaszcza kobiety w ciąży i pary, które się o nią starają. To również skarbnica potasu. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jedzenie awokado zaleca się przy anemii, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowych i kłopotach trawiennych. Uznawane jest za owoc wchłaniający najmniej pestycydów.

3.       Maliny

Są nie tylko bogatym źródłem żelaza, którego zawierają 0,8 mg/100 g. Znajduje się w nich także fosfor i miedź oraz witamina C. Zawierają również salicylany, które działają podobnie jak aspiryna. Kompleks przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki pomoże Ci zadbać o skórę i opóźni procesy starzenia, a antocyjany – wzmocnią naczynia krwionośne. Jedzenie malin może Cię wspomóc w przeziębieniu i grypie oraz przy zaburzeniach trawiennych. Jako kosmetyk dadzą efekt oczyszczający i odżywiający.

4.       Poziomki

Oprócz żelaza, znajduje się w nich sporo witaminy C, dlatego ich jedzenie może pomagać w walce z bakteriami i wirusami. Dzięki zawartemu w nich potasowi, wspomagają również serce. Antyoksydanty (związki unieszkodliwiające wolne rodniki) natomiast hamują proces starzenia się. Jedzenie poziomek pomaga też usuwać szkodliwe produkty przemiany materii i działa moczopędnie. Czy wiesz, że ich liście także wykazują właściwości prozdrowotne?

5.       Truskawki

Poza żelazem, zawierają witaminy: C, A, K i z grupy B. Są też źródłem fosforu, manganu, kwasu foliowego i potasu. Wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także poprawiają pracę naszego mózgu. Podobnie jak poziomki, mają korzystny wpływ na urodę nie tylko zjadane, ale także w postaci maseczek upiększających – po kilku dniach stosowania cera staje się gładka. Skuś się na nie także na randce, bo są uznawane za afrodyzjak.

6.       Morele

Dojrzałe owoce zawierają żelazo, kobalt i miedź, dzięki czemu ich jedzenie chroni przed anemią. Są także bogatym źródłem beta-karotenu, przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A. Znajduje się w nich też wapń, krzem i witamina C. Sięgaj po nie także dlatego, że są źródłem boru i likopenu, który ma właściwości antyoksydacyjne. W 100 g suszonych moreli znajduje się aż 1666 mg potasu. Cztery suszone owoce zaspokoją Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

7.       Cytryna

Jest nie tylko jednym z owoców o największej zawartości żelaza, ale też skarbnicą witamin. 100 g tego owocu dostarcza prawie dzienną potrzebną dawkę witaminy C dorosłego mężczyzny. Cytryna to również bogactwo witaminy B1, wapnia, manganu i fosforu. Jej jedzenie podniesie odporność Twojego organizmu i poprawi pracę przewodu pokarmowego. Ponadto zlikwiduje zgagę, nudności i zaparcia. Może się również przyczynić do zmniejszenia stężenia cholesterolu.

8.       Czarne jagody

Zawierają m. in. żelazo, witaminy: E, C i z grupy B, potas, wapń oraz fosfor. Ich działanie prozdrowotne znane jest od średniowiecza. Suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo. Cenione są także z powodu właściwości bakteriobójczych. Ich jedzenie pomaga w walce z bakterią E. coli, powodującą wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zapobiega również infekcjom układu moczowego. Jagody są niskokaloryczne, więc ciesz się nimi bez obaw o sylwetkę.

9.       Jabłka

Oprócz żelaza, są przede wszystkim źródłem witaminy C. Nie zapominaj, że gromadzi się ona tuż pod skórką, dlatego jabłka trzeba bardzo cienko obierać lub jeść w całości. Ważnym składnikiem obecnym w tych owocach jest też potas, który – poza korzystnym wpływem na serce – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu  układu nerwowego i mięśniowego.  Jabłka są niskokaloryczne i sycące, dlatego warto je jeść podczas odchudzania. Mogą być też ważnym składnikiem diety osób chorych na cukrzycę.

10.   Ananas

Poza żelazem zawiera prowitaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy: E, C i z grupy B. Znajduje się w nim też bromelina, która działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, wspomaga trawienie białka oraz ma zdolności do rozrzedzania krwi. Według badaczy może mieć ona podobne działanie przeciwbólowe do ibuprofenu. Jedzenie ananasów poleca się przy anemii. Są one również dobre dla Twoich kości. Pamiętaj, że ananasy z puszki mają 60% mniej wartości odżywczych niż świeże.

MSK

Powrót 27.07.2015 14:03